woensdag 20 mei 2015

Ik wil google.COM

In de cursus kwam al aan de orde dat Google vaak automatisch redirect naar een lokale versie van Google; bij ons dus google.nl, maar als je met vakantie bent in Frankrijk, naar google.fr.
Dat maakt echter verschil voor de ranking (en soms zelfs voor de geboden functionaliteit). Soms kan dat handig zijn als je op zoek bent naar een pizzeria, maar soms wil je dat helemaal niet.
Een handige manier om dat te doen, is om als URL te gebruiken
    google.com/ncr
waarbij NCR staat voor No Country Redirect.
In sommige browsers kun je in de specificatie van de standaard te gebruiken zoekmachines die aanvulling /NCR al in het URL inbouwen, zodat je dat niet telkens zelf hoeft in te tikken. Hoe dat te doen, wordt hier beschreven.

Helemaal vrij van localisatie ben je dan nog altijd niet (en als je ingelogd bent, zeker niet van personalisatie). Om nog wat vrijer van lokale en/of persoonlijke context te zijn, zijn er nog wat andere mogelijkheden:
  • als je Google Chrome als browser gebruikt, kun je een "incognito" venster kiezen om Google in te openen.
  • voor Google Chrome of Firefox kun je een browser-extensie "Hola" installeren waardoor de sites die je daarmee benadert, denkt dat je in de VS zit. Dat werkt dus bijvoorbeeld als je een video- of muziek-site wilt gebruiken die alleen voor Amerikaanse gebruikers toegankelijk is (zie @websearchlady). [zelf heb ik hier geen ervaring mee]

Eric

2 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Via Marina: zo kun je je zoekgeschiedenis verwijderen in Google

    BeantwoordenVerwijderen