woensdag 20 mei 2015

Zoeken in OVID

Een aantal dingen waar ik al eens tegenaan gelopen ben werkend met OVID:

 • Je hoeft voor Phrase Searching geen aanhalingstekens te gebruiken. Dus hij zoekt gewoon op ecological damage als geheel woord. Echter, in je resultaten lijkt het alsof hij op zowel ecological, damage alswel ecological damage zoekt. Dat klopt dus niet.
 • Pas op met zoeken naar geologische gebieden in the Multi-field search en dan in All Fields. Hij neemt  dan ook de landen waar de auteurs vandaan komen mee.
 • Handig is het gebruik van de thesaurus onder search tools. Je kan daar bij elke term "exploderen". Hiermee vindt je alle bredere maar ook gerelateerde onderwerpen.
 • De help functie is behoorlijk onhandig.


1 opmerking:

 1. Hoe PsycINFO (via Ovid) omgaat met phrase searching zonder aanhalingstekens, hangt ook af van de zoekingang die je gebruikt: in Basic Search gaat het inderdaad niet goed, PsycINFO gaat daar nogal met je zoekopdracht aan de haal.

  In Multifield Search en Advanced Search gaat het wél goed. Dat er (in dit voorbeeld) toch artikelen lijken te worden gevonden met de losse woorden ecological en damage kan o.a. komen doordat de term "ecological damage" voorkomt in het abstract, en in de titel alleen los "ecological" staat - wat in het resultatenscherm óók geel gemarkeerd wordt.

  Je kunt checken of het goed gaat door de zoekactie voor ecological damage te vergelijken met die voor "ecological damage".

  Mocht je daar toch andere resultaten voor krijgen, meld dat dan op de blog, dan hebben we een puzzeltje! :-)

  BeantwoordenVerwijderen