dinsdag 4 november 2014

DE introductie in de informatievaardigheden

Toen ik in maart van dit jaar begon met mijn nieuwe baan als informatiespecialist, was ik het broekie van de bibliotheek en dat ben ik nog steeds. Maar na 13 november hoop ik toe te treden tot het rijk der informatiespecialisten. Dan zit de VOGIN-cursus erop en weet ik alle 'ins and outs' van het zoeken naar en vinden van informatie. 

Gedurende deze eerste dag hebben we al veel informatie over ons heen gekregen. De lijsten met vele bronnen geven aan dat in het huidige informatietijdperk informatie overal beschikbaar is en dat de taak van informatiespecialisten alleen maar belangrijker wordt. Wij moeten onze 'klanten' helpen met vinden van de informatie die zij zoeken. De bomen vinden in het bos van informatiebronnen.

In de VOGIN-cursus verwacht ik veel te leren over het aanbod aan informatiebronnen en het daadwerkelijke zoeken. Maar zoals Jeroen ook aangaf realiseer ik me dat de vraaganalyse eigenlijk de belangrijkste stap is in het proces van zoeken en vinden. En dat geldt eigenlijk voor elk project wat je doet in opdracht van een ander. Wat is de vraag achter de vraag? Wat verwacht de klant te krijgen van de informatiespecialist. Kortom doorvragen!

Wordt vervolgd!

Ellen Fest

Geen opmerkingen:

Een reactie posten